Magyar Tudomány, 2005/11 1448. o.

Tudós fórum

World Science Forum


A Tudomány Világfórumát - immár második alkalommal - 2005. november 10-12. között rendezik meg Budapesten. A téma ezúttal: tudás, etika, felelősség.

A rendezvénynek az MTA székháza és a Parlament épülete ad otthont. A Fórumot, amelyre 80 ország 300 küldöttje érkezik, az MTA szervezi az UNESCO, az ICSU és az EU partneri támogatásával. Az ünnepélyes megnyitó a Tudomány Világnapján, 2005. november 10-én de. 9 órakor lesz az MTA Dísztermében. Felszólal a köztársasági elnök, előadást tart az EU tudományügyi biztosa és az UNESCO főigazgatójának jelenlétében átadják az UNESCO Tudományos Díjait. A záróünnepség 2005. november 12-én, de. 9 órakor lesz a Parlamentben. Felszólal a miniszterelnök, a Parlament elnöke és egy külföldi államelnök.

A Fórum tervezett programja

2005. november 10. - MTA * Köszöntő beszédek * Nyitó plenáris előadások * UNESCO díjátadás * I. szekció: A tudomány és a politika világa * II. szekció: K+F kapacitás fejlesztése * III. szekció: Az üzleti világ * Plenáris előadások

2005. november 11. - MTA * Plenáris előadások * IV. szekció: A fejlődő világ * V. szekció: Környezetünk a jövőben * VI. szekció: A jövő nemzedékei * Plenáris előadások

2005. november 12. - Parlament * Plenáris előadások * Záró plenáris ülés

Speciális szekciók

2005. november 10-én az MTA épületében a Tudomány a demokratikus világért c. rendezvényen a parlamenti tudományos bizottsági tagok és nemzetközi döntéshozók adnak egymásnak találkozót. A szekció elnöke Werner Arber, Nobel-díjas biológus. A szekcióban többek között részt vesz a rendszerváltást követő négy magyar külügyminiszter, valamint Richard Holbrooke, az USA egykori ENSZ-nagykövete és Balkán-megbízottja.

2005. november 11-én szintén az MTA épületében rendezik meg Tudomány a békéért címmel az Izraeli-Palesztin Tudományos Szervezet (IPSO) tanácskozását az IPSO tudományos tanácsának Nobel-díjas tagjai részvételével, valamint egy Műhelykonferenciát a tudományos újságírás etikájáról és felelősségéről a Tudományos Újságírók Világszövetsége szervezésében, az UNESCO támogatásával.

A Fórumhoz kapcsolódó rendezvények

Ethics Online - International Forum for Biophilosophy * Közép-európai Klímaváltozási Szimpozium * Nemzetközi Tudományos Filmszemle * UNIDO Szeminárium * A Magyar Tudomány Ünnepe, illetve a Fórum ideje alatt az MTA épületében a stockholmi Nobel Múzeum tart kiállítást.

A Fórum honlapja: www.sciforum.hu


<-- Vissza a 2005/11 szám tartalomjegyzékére