Magyar Tudomány, 2005/8. 930. o.

Onkológia 2005

Besznyák István

az MTA rendes tagja

Eckhardt Sándor

az MTA rendes tagja

BEKÖSZÖNTŐ


A Magyar Tudomány hasábjain az elmúlt két évtizedben rendszeresen olvashattunk a daganatkutatás és -gyógyítás különböző kérdéseiről. Ennek időszerűségét mindig az indokolta, hogy a rákprobléma bonyolultsága tálcán kínálta az új felfedezéseket, illetve a megoldáshoz vezető újabb utakat.

Most sem lehet ez másképp. Az emberi genom 2001-ben közzétett ismertetése rohamléptekkel vitt közelebb ahhoz, hogy megértsük a daganatok keletkezését, és megkíséreljük ezen az alapon azok gyógyítását is. Ugyanakkor a daganatgyógyítás hagyományos ágazatai (sebészet, sugárkezelés, gyógyszeres kezelés) szintén újabb módszerekkel bővültek. E két körülmény tehát szükségessé tette, hogy újból áttekintsük a jelenlegi helyzet legfontosabb kutatási irányait és azokat a nehézségeket, amelyek a sikerek útjában állnak.

E megfontolásból következően a Magyar Tudomány e számában a daganatkutatás és a daganatgyógyítás legújabb eredményeit olvashatjuk elismert szakemberek tollából.

A daganatkutatás területéről a bevezetőben Józan Péter értékes gondolatait ismerhetjük meg a hazai daganatepidemiológia helyzetéről. Kopper László, az onkogenomika nemzetközileg is elismert kutatója számol be e gyorsan fejlődő tudományág legújabb eredményeiről. Tímár József, a hazai daganatkutatás egyik jelentős vezéralakja a daganatos progresszió területéről tájékoztatja az olvasót. Tompa Anna a környezeti daganatkeltők egyre szövevényesebb adatait rendszerezi nagy hozzáértéssel, Ádány Róza pedig a biomarkerek egyre inkább növekvő jelentőségét bizonyítja kiemelkedő alapossággal. A közlemények sorát Oláh Edit zárja, aki az emlőrákban fontos BRCA1,2 gének kutatásának kimagasló szakértője.

A daganatgyógyítás területéről a közeljövőben e folyóirat hasábjain további fontos szemelvények látnak majd napvilágot. A folyóirat megszabott terjedelme azonban nem engedheti meg, hogy minden kutatási területről beszámolhassunk, ezért e sorozatban csak kiragadott, de meghatározó fontosságú szemelvények tanúskodnak a sikerekről. A vendégszerkesztők ezért mindazok hallgatólagos elnézését kérik, akik a felsorolt témák megtárgyalásából most kimaradtak. Egyúttal bizton remélik, hogy a nem túl távoli jövőben ezt pótolni lehet.


<-- Vissza az 2005/8. szám tartalomjegyzékére