Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 20. szám · / · Bársony Dezső: Vár a szánkó...

Bársony Dezső: Vár a szánkó...
6.

Kuporov a pályaudvaron ide-oda futkosott, mint egy őrült. Nem látták monsieur Gérardt? Talán a másik kocsiban...Nincs...ott sincs...sehol sincs...Nagy izgalom. Lázas kapkodás...Tessék felszállni!...A kalauz sípol. A vonat elindult...

Rettenetes! Laurent itt maradt. Lekésett. Holnap...ó, borzalom...!

Végigrohant az utcákon, föl a műterembe. Szinte beesett az ajtón.

- Megőrültél, Lauren?!

Laurent mosolyogva felé fordult s Olga képére mutatott.

- Megvan, Nicolas, most már megvan!

- Elment a vonatod, te őrült! hét óra elmúlt!

- De nyolc még nem, - felelte boldogan Laurent, megkeverte festékét a palettáján és tovább festett. - Látod, amit hónapokon át hiába kerestem, - most egyszerre megtaláltam. - Látod, - ez most már ő...! Ez a legjobb kép, amelyet valaha festettem. Az első kép, amely tökéletes.

Majd halkan hozzátette:

- Azt hiszem, az utolsó is.

Kuporov a földhöz vágta sapkáját s leült a pamlagra.

- Oda ne! - kiáltott rá Laurent.

Kuporov felugrott. Laurent arcán földöntúli mosoly derült, amikor szelíden mondta:

- Ott ült. Ő, a hercegnő, a csipke-asszony, Olga. - S amíg festett, mindent elmondott, szépen lassan, sorjában...Egy csók volt, egyetlenegy csók és semmi más...De ez minden volt. Olga élete is perceken függött és Olga se számolta a perceket...Az a csók a mennyországba vitte mindkettőjüket.

- Én nem küldtem volna el, - mormogta Kuporov.

- Ó, én francia vagyok, Nikolaj Martinovics! - És olyan egyenes lett, mint a jegenyefa. - Akit én szeretek, azt nem ölöm meg. De én magam, - meghalok érte.

Tovább festett. Kuporov mögé került és nézte a képet.

- Látod a szemét, Nicolas? - Hogy megtörik a nézése, hogy lecsukódik a szeme...Ez a csók, Nicolas...És látod az ajkát? Milyen puha, milyen nedves...Látod rajta azt a csókot? Az én csókomat...

Már derengeni kezdett, amikor végre aludni tértek. Sokat beszéltek Párizsról...nagyon sokat. Kuporov semmi szín alatt sem akart hazamenni: Laurent örült, hogy ott maradt. Órák hosszat beszélt Olgáról. Olga és Párizs.