Nyugat · / · 1922 · / · 1922. 10. szám · / · KIRÁLY GYÖRGY IFJÚKORI ÍRÁSAIBÓL · / · GEORGE TOURNEFEUILLE: A HŐS

GEORGE TOURNEFEUILLE: A HŐS
- Őszi történet. -
I.

A mama, a Gyuri.

- Ilyenkor kell hazajönni, te haszontalan. Szent isten, hol járt ez a gyerek?! Csupa sár a cipőd, a harisnyád, még a felöltőd is!

- Jaj, mamám, hogy szid engem, pedig épp az imént mondta a Juliska, hogy valóságos hős vagyok!

- Persze, megint a Juliskánál voltál. Megmondtam már százszor, hogy nem illik ilyen nagy fiúnak mindig lányok közé járni.

- Nem is voltam nála, hanem a Kisfaludy-utcában találkoztam vele. Azt mondta, hogy legyek a lovagja és kisérjem el a hegyi ligetbe. Különben is a Juliska már nagy leány és bevallotta nekem - de ne mondjam senkinek - hogy novemberben lesz 20 éves.

- Elég furcsa a Juliskától, hogy ilyen nagy leány létére ilyen kis fiúkkal barátkozik, és ilyen időben a hegyi ligetbe visz sétálni.

- Én is csodálkoztam és mondtam is neki, hogy szép lakkcipődet egészen tönkre fogod tenni és minek viselsz ilyen nagy zöld strucctollat a kalapodon? De ő azt mondta, ne törődj te az én lakkcipőmmel és azért viselek ekkora tollakat, hogy a nők mind irigykedjenek és pukkadjanak. És én azt mondtam, hogyha az én mamámmal találkozol, akkor is azt akarod, hogy ő is pukkadjon? - Dehogy akarom, mondta a Juliska, a te mamádnak is vannak szép kalapjai és különben is a te mamád egy kedves nő és én nem akarom, hogy pukkadjon... Azért, mondtam, különben nem mennék veled sétálni! Azután egy érdekes kalandunk volt - azaz pardon, majd elfelejtettem, hisz a Juliskának megígértem, hogy senkinek se szólok egy kukkot se.

- De a mamádnak csak megmondhatod, hogy hol jártatok?

- Sőt éppen azt mondta a Juliska, ígérd meg, hogy senkinek a világon se szólsz, legkevésbé pedig a mamádnak!

- Szép, valóban, a Juliskától! Most azonban parancsolom, rögtön mondd el nekem, hol voltatok? Érted?

- Hogy képzeled anyuskám, csak nem szeghetem meg a szavamat? Egy férfi sohasem szegi meg a szavát és az apa is azt mondta, hogy aki a szavát megszegi, az gazember. Inkább haljak meg, semhogy -

- Majd én mindjárt segítek rajtad, most pedig menj a szobádba és öltözködj át!