Nyugat · / · 1916 · / · 1916. 15. szám · / · Disputa · / · Lázár Béla: Igen tisztelt Szerkesztő Úr!

Lázár Béla: Igen tisztelt Szerkesztő Úr!
Bálint Aladár:

Röviden kívánok foglalkozni Lázár Béla észrevételeivel.

Ad 1. A könyvboríték szimbolikus tartalmát én is megértettem, azonban az ábrázolás értelmes volta önmagában nem elegendő. A rajz ha gyenge, gyenge marad akkor is, ha a legszebb idea, legátfogóbb gondolat képértékének szánták. A föléhelyezett sárközi rajz, amely csupa egészség, virító szín, viszont nem fejez ki semmiféle filozófiai terminológiával felmérhető absztrakciót vagy szimbólumot (ahogy tetszik), ellenben szép. A szimbolikus tartalmú gyenge rajz és a szimbólummentes szép rajz egymás mellett sérti a szemet. A kettő együtt ízléstelen.

Ad 2. Az egyoldalú esztétika és az egységes világszemlélet nem azonos fogalmak. Erre az állításra Lázár Béla könyve a legalkalmasabb dokumentum. (Ő valóban egyoldalú esztétikát fejt ki, egységes világszemlélet híján.)

Ad 3. Nem Matisse-t kívántam megvédeni, ő éppen úgy elviseli Lázár támadását, mint ahogy nélkülözni tudja védelmemet. A "Nyolcak" (nem nyolcasok) ellen kirohanó türelmetlenségét akartam csupán mérsékletre inteni.

Szóról-szóra ezt írtam: Az ellenfélben is meg kell becsülni a törekvés tisztaságát, még ha az eredmények esetleg nem is igazolják azokat oly mértékben, stb...

Ez ugyebár másképpen hangzik mint: "nem igazolják azokat". Nem állítottam, csak feltételeztem.

Ad 4. Amit Lázár Béla a teóriáról állít, azt szóról-szóra aláírom, legfeljebb a konzekvenciák tekintetében térünk el egymástól.

Ad 5. Szóval Kernstok irányát még se sínyli meg az egész művésznemzedék. Mert Kernstok annyira logikusan fejlesztette kvalitásait, hogy újabb képeiben nyilván folytatása a régi Kernstoknak. Ha az új Kernstok olyan kiváló művész, akkor bizonyára nem lehetnek oly értéktelenek és generációgyilkolók a régebbi törekvései sem, (azok a törekvések, amelyek az új munkáiban is fellelhetők, legfeljebb érettebben, tisztultabb formában.) Szóval nem cáfoltak rá az eredmények.

Még egyet. Lázár Béla is, én is ugyanazt akarjuk, a művészeink boldogulását, művészetünk egészséges fejlődését. Talán még az út irányát is egyformán látjuk, noha irányok, személyek, produktumok értékéről, jelentőségéről nem egyezik is a véleményünk.

Béke velünk.