Nyugat · / · 1912 · / · 1912. 16. szám · / · Figyelő

Szabó Dezső: Luciano Folgore, Futurista: Il. Canto dei Motori
Ediz. di »Poesia« Milano 1912

Előbbi soraimban hangsúlyoztam az irodalmi iskolák termékenyítő hatását, most itt egy jó példa. Kétségtelen, hogy a futurizmus - tárgyat és irányt mutatva ennek a nem közönséges fiatal energiának - be- és kifele olyanokra nyitotta rá a szemét, mik költészete, ereje gazdagodását jelentik.

Orgia di forze moderne,
caserma di nuove energie,
e il mio Poema libero
che fuma dal vertice sinfonico,
il canto supremo
del mio poderoso, superbo lavoro.

Valóságos leydeni-palack költészet ez, a főeszköz Folgorénál is oly szavak és képek halmozása, melyek a lehető legintenzívebb energiával irrádiálják a tartalmat. És ez természet, egy költészet, mely az akarat költészete kíván lenni, oly eszközökhöz kell, hogy nyúljon, melyek magukkal ragadó életáramot visznek az olvasó idegeire. (L. a versek egyes csoportjának jellemző címeit: Natura formidabile, Violenza, Volonta, Velocita.)

Cuore! Vertiginoso cuore!
Frenetico cuore! Leggi e ascolta cio che scrive e canta
il poema sinfonico del fuoco.
Guarda come corre le bocche,
come infiamma
le ugole, come allarga i polmoni
nel ritmo di diecimila canzoni.
E la forza dell'elemento, e la divinita
della fiamma, e l'universale palpito,
che irrompe dai chiusi ambulacri
dell'infinito...

A programhoz híven a modern élet erőit énekli: Canto degli hangars, Canto dei fanali, Canto dei garages, Canto delle stazioni etc. Ez a gépek világának új, zajos, erős költészete. Természetes ez nem akadály, hogy némely verse, mint az Elettricita, eszünkbe juttassa a 18 sz. végén s a 19, sz. elején a himlőoltáshoz, Amerika felfedezéséhez és a süketnémák neveléséhez írott verseket. Minden iránynak megvannak a furcsaságai, s a fiatalság, merészség és erő vadságaiban, félrerúgásaiban is szimpatikus.