Nyugat · / · 1912 · / · 1912. 11. szám · / · Figyelő

Bálint Aladár: Ernst Múzeum

Magyarország rendkívül szegény kultúrhistóriai emlékekben. A régi épületek legnagyobb részét lerombolták, a régi holmik is ki tudja hová kallódtak. Ma már jó későn, ha akad is gyűjtő, aki elrakosgatja azt a keveset, ami még megmaradt, csak nagyon hézagosan állíthatja egymás mellé történetünk kavicsait. Még álmodni sem lehet arról, hogy olyan gazdag egységgel felépített gyűjteményünk lehet valaha, mint a müncheni vagy a nürnbergi múzeumok.

A nemzeti múzeum régiségtára, az anyagát tekintve, talán eléggé tartalmas és egyes korszakok képe valamelyest ki is domborodik belőle, azonban annyira rendezetlen és feldolgozatlan, hogy inkább lomtár, mint múzeum. A Ráth György múzeum pedig művészeti, helyesebben iparművészeti gyűjtemény és csupán egy finomlátású, amatőr hagyatékkal.

Ernst Lajos most megnyílt múzeuma kizárólag magyar vonatkozású emlékeket foglal magába. Természetesen ő már alaposan elkésett attól, hogy helyrehozhassa az elődök könnyelműségét, de meg egymagában nem is győzné ezt és különben ahogy ő maga is bevallja a gyűjtemény katalógusának előszavában: későn, már gyűjtés közben ismerte fel munkálkodásának helyes irányát.

Ma az Ernst múzeum nagyjában az ötvenes évek szemléletének tengelyébe állított történelmi emlékezés testté válásának látszik.

Ugyanis történelmi festmények teszik a gyűjtemény túlnyomó részét. Történelmet pedig sohsem festettek oly mohósággal és oly elszántan, mint az ötvenes években.

Kevés volt minden vászon, hogy a politikai történelem hőseit színesre öltöztessék. Ezek a képek ma már úgy hatnak, mint a tósztok. Azonban Ernst Lajos nagy szerencsével a nagy vásznak színvázlatait szerezte meg. Ezek a vázlatok még frissek és a meleg mozgást, az első fellobbanás cikázó vibrálását még nem fagyasztotta meg rajtuk a végzetként rátelepedő sújtás, görögtűz. Majdnem értékesebbek, mint a Szépművészeti Múzeumban és a történelmi képcsarnokban kongó kész művek.

Székely Bertalan legkülönb munkái Ernst Lajos kezében vannak.

A képeken kívül sok Petőfi relikvia, Jókai, Gyulai, Liszt Ferenc kéziratok. Két szép faszobor, egy hatalmas fekete könyvszekrény, nehány régi okirat, egy rendkívül érdekes láda és pompás képkeretek.

Ernst Lajos csak egy ember. Amit gyűjtött, az így is imponáló.

A múzeum és a kapcsolatos kiállítási helyiségek installációját Falus Elek pompásan végezte. Nem is múzeumi termekben, hanem meleg színes otthon-hangulatú szobákban időzik a látogató.