Nyugat · / · 1910 · / · 1910. 20. szám · / · Figyelő · / · Fenyő Miksa: Színdarabokról

Fenyő Miksa: Színdarabokról
3.

Pénteken múlt egy hete: izzó színházi este volt a Nemzetiben. Gondolom, így mondják: izzó színházi este. Előadták Farkas Pál háromfelvonásos drámáját: Ghiberti grófot. A darab előterében Ghiberti gróf áll. A háttérben: az olasz nemzet küzdelme egységeért, szabadságáért. A darab tartalma a következő: (A tartalmat feltétlenül el kell mondanunk, mert enélkül nem érthető meg a darab.) Úgy kezdődik, hogy Ghiberti gróf egyszer azt mondja Bianca grófnőnek: valamihez kell ragaszkodni az embernek, ragaszkodjon ön Olaszország egységéhez. Vagy nem is... előbb egy estély van, ahol Riedenfels gróf - gondolom úgy mondják: osztrák soldateszka képviselője bosszankodva és fejcsóválva mondja: mindig csak az az állameszme, állameszme! - és ennek megcáfolására idézi Kantot, Herbert Spencert. Ezek nem jelennek meg és ebből lesz minden. Farkas Pál vár egy felvonást, két felvonást, még egy harmadik felvonást; tovább már nincs türelme várni, befejezi a darabot.

Gazdag hangszerelésű darab. Gondolom így mondják: gazdag hangszerelésű. Minden van benne. Zene is. Kamarilla is. Bécsi kéz. S az emberek olyan rejtelmesek. Csak ha fellebbentik kabátjuk szárnyát és egy titkos jegyre mutatnak, kiáltunk fel álmélkodva: nini egész az apjuk, egész a Farkas. Szóval líra is van benne.

Differenciálódott darab. Gondolom így mondják. Az író Farkas maga soha meg nem írta. Társul vette maga mellé a történettudós és tüzérönkéntes-naplója Farkast. Főleg a tüzérönkéntes naplóját. Neki köszönhetjük az emelkedett hangulatú befejezést. "Tábori hírnők jő", kiáltják mindenfelől. "Ám jöjjön!" mondja Riedenfels. A hírnök jő és pihegve szól: "A generális parancsát hozom, ezredes úr. Ön csatlakozni fog hozzá csapatával a Milano-alessandriai országúton 476 méter tengerszinmagasság". Függöny.

A színészek - nem tudom mért - szörnyen unták a darabot. Csak Paulay Erzsit érdekelte. Úgy kell neki. A nézőtéren (mert a kritikusnak mindenre kiterjed figyelme... hogyne... hogyne) ott láttuk San Giuliano márkit, ki megelégedetten mondotta Aehrenthalnak: "Szépen nyilatkozik ez a Farkas Olaszországról".