Nyugat · / · 1909 · / · 1909. 15. szám · / · BALÁZS BÉLA: MŰVÉSZETFILOZÓFIAI TÖREDÉDEK

BALÁZS BÉLA: MŰVÉSZETFILOZÓFIAI TÖREDÉDEK
(FOLYTATÁS)
V.

Művészet: természeti jelenségekben érezni, illetve éreztetni a transztendenciát. Mi akkor a zene, az ornamentika és kettőjük egymásba forrása: a tánc? - Ezek nem másolásai, legyezései a világ és élet jelenségeinek? - Schopenhauer már felelt a zenét illetőleg. A zene, úgymond, a transzcendens létezést (az akaratot) a jelenségvilág közbensője nélkül direkt fejezi ki és első objektiváció mint maga a jelenségvilág; elgondolható nélküle is.

Sok komoly teoretikus sok komoly párhuzamost vont már zene és ornamentika között és én azt hiszem, hogy az ornamentika is a transzcendens létezés életöntudatának direkt kifejezése a jelenségvilág közbensője nélkül. Vonalai és ritmusai ennek a sokféle jellemű életérzések ábrái, mint a láztabellák vonalai a láz ritmusának. - Aki bizonygatja, hogy az ornamentum is a természet tapasztalt formáinak absztrahálása, stilizálása, csupán mint ahogy a zene anyag is nagyrészt a természet hangjainak utánzása, az csak a kifejezés eszközeinek keletkezéséről beszél és a tárgyát épp oly kevéssé érinti, mint a nyelvtörténész a költészetét.

Az életérzés ilyen közvetlen kifejezése, első objektivációja, a természeti jelenségek közbensője nélkül a tánc is. (Talán zenének és ornamentikának közös ősanyja?) A táncnál oly nyilvánvaló ez a közvetlenség, hogy szinte szimbolizálja a másik két művészetet is. - Mert, mit ábrázol a tánc? Indulatot, élethangulatot. De ezt nem másolja, mert nem látható, hanem közvetlenül, belül eszmél rá és első láthatósága a mozdulat már természet és művészet egyszerre. Hogy pedig létezést, életet kifejezni és konstatálni lehet függetlenül transztendenciának? Csakhogy ahol a transztendenciát "bizonyítani" lehet, ott fölösleges bizonyítani.

Én ornamentumok ritmusában és lendületeiben gyakran mozdulatok, gesztusok ábrázolásait érzem.

Ornamentumok hangulata mozgások, sőt bizonyos táncok hangulatát kelt bennem. Hiszem, hogy mély rokonságot lehetne találni egy faj tánca, gesztusai és díszítései között. Az ornamentum vonalait mozdulatok nyomainak látom és ódon épületek oszlopai, ívrendszerei, rózsái előtt gyakran álltam úgy, mintha rég halott lelkek titkos táncának kőbetaposott nyomát látnám.